Soorten poppen

Cabbage Patch poppen

In 1979 begon het bovengenoemde bedrijf Turner Dolls met het produceren van Cabbage Patch poppen. De poppen waren ontworpen door Xavier Roberts, een beeldhouwer die van zijn pensioen genoot in Indiana. De poppen verschilden erg veel van de poppen die destijds werden gefabriceerd en eerlijk gezegd een beetje een vreemd gezicht. De ogen stonden dicht bij elkaar en het haar was gemaakt van garen. Elke pop was verschillend van de andere waardoor de Cabbage Patch pop erg uniek werd. De winkels speelden hier slim op in en de poppen werden tentoongesteld in kribjes en het personeel droeg kraam verpleegsters kleding. De poppen waren klaar voor “adoptie”, en niet voor verkoop. Dit sloeg natuurlijk erg aan bij kinderen. De poppen verschenen ook in enkele Amerikaanse televisie series en werden daardoor erg bekend.

De Cabbage Patch poppen hadden hoofden die gemaakt waren van vinyl in plaats van stof. Elke Cabbage Patch pop kwam met een unieke naam, adoptie papieren en zelfs een geboorte certificaat. Zo was elke pop geheel uniek in zijn soort. Kinderen waren dol op dit zogenaamde adoptie proces en met deze documenten konden ze zelf de pop ophalen bij de winkel. Ze ontvingen zelfs een verjaardagskaartje van Turner Dolls wanneer de pop verjaarde.

Tijdens de eerste paar jaar kon Turner Dolls de aanvraag niet bijhouden. Hierdoor was het aanbod van de poppen erg klein en tijdens kerstmis in de jaren ’80 ontstonden er zelfs rellen bij de winkels. Ook de zwarte markt genoot van deze schaarste en verkocht de poppen voor 5 maal de prijs. In 1985 werd er maar liefst $600 miljoen in omzet gedraaid.

Zoals elke rage was de gekte maar van korte duur en de Cabbage Patch poppen waren geen uitzondering. De verkoop daalde zelfs zo drastisch dat Turner Dolls bijna failliet ging in 1988. Vandaag de dag hebben wij van Poppenprojectnederland de toestemming en medewerking gekregen van Turner Dolls om deze weer in China te laten produceren. Jawel, de Cabbage Patch pop is weer terug!

Neem een kijkje op onze galerij en adopteer een echte Cabbage Patch pop voor nog geen €50. Deze adoptie komt uiteraard met een origineel adoptie en geboorte certificaat. Elke Cabbage Patch pop heeft een eigen naam en wacht ongeduldig op je bezoek.

Annette Himstedt poppen

Annette en haar familie waren vluchtelingen uit Duitsland na de tweede wereldoorlog. Hierdoor was haar kindertijd vrij ongewoon en ze bezat als kind geen enkele pop. Toen ze volwassen werd en werkte bij een verzekeringsmaatschappij, probeerde ze een pop te maken naar het evenbeeld van haar dochter. De rest is geschiedenis. Ze leerde haar zelf om poppen te maken van porselein, nam haar buur kinderen als voorbeeld en groeide al snel uit tot een ware artiest. Verschillende levende kinderen waren een grote inspiratie voor haar en ze gebruikte dan ook foto’s en echte modellen voor haar poppen. Haar atelier bevind zich nu in Duitsland en de poppen worden nu eveneens op grotere schaal gefabriceerd in onze fabriek in China. Dit onder het strenge toezicht van mevrouw Himstedt natuurlijk. Veel liefhebbers en verzamelaars zijn van mening dat mevrouw Himstedt de beste poppen kunstenaar van deze tijd is.

De hedendaagse Himstedt poppen collectie bevat nieuwe stijlen en formaten zowel als vinyl gelimiteerde edities. Ondanks dat de poppen erg gelimiteerd zijn, heeft Annette Himstedt er dit jaar erg veel ontworpen. Ze baseert haar poppen op charme en past daar ook het materiaal op aan. Zelf zegt ze dat de nieuwste collectie het beste werk is dat ze ooit heeft afgeleverd.

Ook onze Annette Himstedt poppen kun je vinden in onze galerij. De kosten variëren door de afmetingen, de zeldzaamheid en de materialen die zijn gebruikt. We raden je dan ook aan om met ons contact op te nemen indien je geïnteresseerd bent. De kosten liggen tussen de €80 en €200 per pop.

Dawn poppen

Turner Dolls introduceerde de Dawn poppen in 1970 en wij hebben de productie weer in gang gezet. De eerste poppen die op de markt kwamen, waren: Dawn (een blondine), en haar vriendinnen Angie (zwart haar), Gloria (rood haar), en Dale (donker haar en Afrikaanse afkomst). Alle poppen zijn ongeveer 18 cm hoog. De originele kledinglijn bestaat uit 44 outfits en zijn verpakt op dezelfde manier als de Barbie pakjes in de jaren ’60. Naast pakjes en kledij bestaan er ook andere attributen zoals auto’s, catwalks, meubilair, schoonheidswinkels en nog veel meer. De outfits variëren van lange cocktailjurken tot korte mini rokjes.

De tweede golf van Dawn poppen introduceerde drie mannelijke figuren (Gary, Ron en Van), en ook Jessica (kort blond haar), en Longlocks (heel lang bruin haar). Ook zijn er “Dancing”, poppen uitgebracht. Bij deze variant kun je de armen en het hoofd bewegen zodat het lijkt alsof ze dansen. Deze uitgave bestaan uit de poppen: Kevin en Fancy Feet. Twee karakters die niet afzonderlijk worden verkocht.

Een andere versie van de Dawn pop, zijn de “Head to Toe”, poppen. Deze hebben kort haar en worden geleverd met drie pruiken. Dawn, Angie en Longlocks zijn beschikbaar als “Head to Toe” poppen. Nog een latere variant, zijn de “Flower Fantasy”, poppen. Deze staan elk in het midden van een plastieken bloempot. Ze werden niet in grote getallen gemaakt tot dat wij sinds januari opnieuw opdracht hebben gegeven voor productie.

Tot slot hebben we nog de “Model Angency” en “Majorette”, poppen uit 1972. De Model Angency poppen zijn: Dinah, Denise, Melanie, Daphne en Maureen. De Majorette poppen bestaan uit: Connie, April en Kip. De Majorette poppen kunnen een kleine baton laten ronddraaien dat licht geeft in het donker.

Je kunt al heel voordelig de hele Dawn collectie verzamelen. Neem een kijkje in onze galerij en je zult zien dat je al vanaf €15 een echte Dawn pop kunt bezitten.

Trollen

Trollen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in sprookjes en mythes. Ze zouden afstotelijk zijn en leven in grotten, boomstammen en onder bruggen. Men zegt dat trollen geluk brengen en dit heeft ook gezorgd voor de populariteit van de trollen poppen. Nu vind je ze in huizen, auto’s en soms op een bureau.

De eerste verzameling trollen werd uitgebracht door Thomas Dam in Denemarken in 1950. De eerste Dam trollen waren uit hout gesneden. Later werd het hout vervangen door zacht rubber en later door vinyl. De trollen die werden gemaakt door Thomas Dam’s bedrijf, werden “Dam Things”, genoemd en werden zeer populair.

Het aanbod van geproduceerde trollen is overweldigend. Een trol verzamelaar uit België heeft meer dan 4000 stuks van deze trollen. Onze collectie bestaat uit een hoop verschillende soorten: knap, lelijk, gemeen, aardig, sterk, dik, dun, noem het maar op. Sommige mensen vinden ze schattig terwijl anderen ze erg lelijk vinden. Onze trollen zijn gemaakt van vinyl en het haar is gemaakt van nylon.

Ook voor een kijkje in onze grote trollen collectie, raden we je aan om onze galerij te bezoeken. Alle trollen kosten €15, zijn 20 cm hoog en gemiddeld 14 cm breed.